Endometriose

Endometriose is een chronische aandoening waarbij weefsel dat lijkt op het baarmoederslijmvlies (endometrium) buiten de baarmoederholte voorkomt. Endometriose wordt vaak miskend en is onbegrepen. Gemiddeld duurt het 10 jaar alvorens de patiënt deze diagnose krijgt. Heel vaak zijn alle andere mogelijke aandoening uitgesloten door voorgaande onderzoeken. Ongeveer 3 op de 10 vrouwen heeft endometriose. Wereldwijd zijn er 127 miljoen vrouwen die met de aandoening worden geconfronteerd.

Specialisatie in endometriose

Endometriose is een specialisatie van Colette Peeters. Colette doet bijzonder veel research over het onderwerp en doceert internationaal over de problematiek. Ze heeft onderzoek gedaan naar de complicaties van endometriose: chronisch bekken pijn syndroom, pijn bij het vrijen en infertiliteit en het effect van osteopathische interne manipulatieve behandelingen op chronische pijn. Haar kennis wordt ondersteund door de stages aan de operatietafel om osteopathische bevindingen te toetsen aan wat we laparoscopisch (kijkoperatie via de buikholte) zien. In onze praktijk zien we jaarlijks honderden endometriose patiënten op zoek naar antwoorden, pijnverlichting, of de vervulling van hun kinderwens.

Symptomen

  • Pijn bij het vrijen (bij het indringen of diep bij het stoten)
  • Blaasklachten: prikkelende blaas, vaak plassen, nachtelijk plassen, gevoel van ontstekingen 
  • Menstruele pijnen, hevige bloedingen, klonters, zwart bloed
  • Klachten aan lage rug, heiligbeen, staartbeen
  • Pijn aan het schaambeen
  • Uitstraling in de benen, rusteloze, zware benen
  • Onvruchtbaarheid
  • Darmklachten krampen, opgeblazen, moeilijke evacuatie van stoelgang
  • Anale spasmen

Littekenweefsel

Colette haar specialisatie is het behandelen van de functionele gevolgen van littekenweefsel- adhesies -briden na geslachtsaanpassende operatieve behandelingen (plastische en reconstructieve heelkunde).

De aanmaak van littekens verschilt per persoon, operatietechniek, complicaties en huidtype.

Het aanmaken van littekenweefsel en het afbreken hiervan is een complex fysiologisch mechanisme waar er veel kan mislopen met als gevolg blijvend littekenweefsel, verklevingen, en briden. Hierdoor kunnen peritoneum (buikvlies), kleine bekken-, buik structuren (ligamenten, fasciën) en organen aan elkaar kleven die niet met elkaar verbonden horen te zijn. Dat kan zich uiten in functionele klachten door bewegingsverlies en verminderde doorbloeding / bezenuwing / metabolisme van organen en structuren in het kleine bekken en buik.

Maak een afspraak

Scroll to Top