Colette in de podcast Geen kleine man

Wat weten we nu eigenlijk van het vrouwenlichaam en hoe heeft de mannelijke blik van de geneeskunde dat beeld beïnvloed? Krijgen vrouwen vaak een onjuiste diagnose en wat is de impact daarvan? Dat is het onderwerp van de podcast “Geen kleine man”, die nu beschikbaar is op alle streamingplatformen. Ook endometriose komt in de hoofdaflevering én in een bonusaflevering aan bod. Je hoort Colette uitvoerig aan het woord over waarom endometriosepatiënten zo vaak door de mazen van het net glippen. De podcast is een een coproductie van VPRO/NPO Radio 1, in samenwerking met Sofie Peeters, audiocollectief SCHIK en productiehuis Slowpony.

De zoektocht naar de juiste diagnose

De hoofdaflevering van Geen kleine man start met het verhaal van Sofie. Zij krijgt geen antwoord op de vraag waarom ze steeds met  angstaanvallen wordt geconfronteerd. Geen enkele medische professional kan de oorzaak achterhalen. Tot ze zelf een verrassende link legt.

Het verhaal van Sofie is geen losstaand geval. Ook voor talrijke patiënten met endometriose zal het vertrouwd in de oren klinken. Want zoals je kan lezen in het artikel over endometriose duurt het gemiddeld zeven jaar voor een vrouw de juiste diagnose over haar aandoening krijgt. Van een seksuoloog over een psycholoog tot een gynaecoloog: vaak doorlopen patiënten een lang traject bij verschillende zorgverleners. Doorgaans passeren dan ook een breed scala diagnoses de revue, zoals vaginisme, vulvodynie (vaginale pijn) en meer. Hoe kan dat?

In de podcast Geen kleine man kan je de pakkende getuigenis beluisteren van Stella (vanaf minuut 25:00). Zij heeft jarenlang een lastig parcours afgelegd, zowel lichamelijk als psychologisch. Ook zij worstelde met onverklaarbare klachten waar artsen niet dadelijk een label konden op kleven. Tot Colette bij haar de diagnose van endometriose heeft gesteld.

In de hoofdaflevering gaat Colette niet alleen dieper in op het verhaal van Stella, maar ook op de diagnose van endometriose. Waarom komt die diagnose zo vaak zo laat? Waarom blijft de aandoening systematisch onder de radar? Wat speelt er daarbij allemaal een rol en wat als de diagnose er dan finaal is? Wat dan?

In de podcast hoor je er meer over.

Bonusaflevering: inzoomen op endometriose

Naast de hoofddocumentaire, waarvan endometriose een onderdeeltje is, is er ook een bonusaflevering helemaal toegespitst op de aandoening. Daarin bespreekt Colette samen met Dr. Wim Decleer (AZ Jan Palfijn ziekenhuis, Gent) endometriose in detail. Van het moeizame diagnosetraject, de waaier aan klachten, de huidige stand van zaken op het gebied van behandeling en nog zo veel meer.

Beluister de podcast

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

Meer berichten

Nieuws

Beschikbaarheid eindejaar 2022

Onze praktijk zal in december 2022 een aantal dagen niet beschikbaar zijn. Onze therapeuten nemen namelijk verlof om van de feestdagen en het eindejaar te genieten.  Op onderstaande dagen is

Pers

Colette in vakpublicatie About Osteopathy

Colette publiceerde onlangs in About Osteopathy, het vakblad van osteopathie.be, een artikel over endometriose in de rubriek ExpertsTalk. Het artikel belicht endometriose vanuit verschillende invalshoeken. Download en lees het artikel hieronder.

Scroll to Top

Draag bij voorkeur een FFP2 masker