Op zoek naar een plaatsje in de agenda? Er komt regelmatig een plek vrij door bijv. een ziekte, annulatie, etc. Hou de agenda dus dagelijks in de gaten!

Adenomyose, ook wel adenomyosis of endometriosis interna genoemd, is endometriosis weefsel dat zich presenteert in glad spierweefsel van de baarmoeder. Het verschil met endometriose is dat endometriose voorkomt in andere lichaamsholtes. Bij adenomyosis vind je bijna altijd spierweefsel in de biopten (een stukje weggenomen weefsel).

The treatment is highly individualized & patient-oriented: a clear explanation and informed consent always precede the osteopathic examination and treatment.

Tijdens een eerste consultatie gaan we samen dieper in op je problematiek.

Je krijgt meer uitleg over de behandeling en hoe onze osteopaten je verder kunn helpen.

Samen stellen we een haalbaar behandelingsschema op. Colette, Sigrid & Jolien zijn gespecialiseerde osteopaten in interne osteopathische behandelingen, namelijk vaginale en anale technieken.

Symptoms

 • De uterus is aangetast waardoor ze zwaar, stug, immobiel is
 • De menstruaties kunnen hevig & pijnlijk zijn
 • bloating
 • misselijkheid
 • zwaartegevoel in klein bekken en benen
 • blaasproblemen
 • pijn bij vrijen & orgasme
 • vermoeidheid
 • Een link met infertility

Diagnose

De diagnose van adenomyose gebeurd door echografie, abdominale MRI.

Met een echografie kunnen de baarmoeder, het baarmoederslijmvlies en de spierwand worden bekeken. De diagnose is niet altijd duidelijk te stellen met een echografie. Hoewel echografie geen definitieve diagnose van adenomyose kan stellen, kan het wel helpen om andere aandoeningen met vergelijkbare symptomen uit te sluiten.

Op MRI is het meestal wel goed te zien, hoewel deze diagnose soms nog gemist wordt. Omdat de symptomen zo op elkaar lijken, wordt adenomyose vaak ten onrechte gediagnosticeerd als baarmoederfibroom. De twee aandoeningen zijn echter niet hetzelfde.

Terwijl vleesbomen goedaardige tumoren zijn die in of op de baarmoederwand groeien, is adenomyose minder een afgebakende celmassa in de baarmoeder spierlaag

Wanneer er adenomyosis is vastgesteld, is er vaak een link met de aanwezigheid van endometriose, hoewel ook vaak niet te zien op echografie of MRI

Een juiste diagnose is essentieel bij het kiezen van de juiste behandeling

Link met infertiliteit

Adenomyosis is gelinkt aan infertility, innestelingsproblemen, verhoogde kans op miskramen, abnormale bloedingen tijdens de zwangerschap en vroeggeboorte.

Scar creation varies by individual, surgical technique, complications, and skin type.

Het aanmaken van littekenweefsel en het afbreken hiervan is een complex fysiologisch mechanisme waar er veel kan mislopen met als gevolg blijvend littekenweefsel, verklevingen, en briden. Hierdoor kunnen peritoneum (buikvlies), kleine bekken-, buik structuren (ligamenten, fasciën) en organen aan elkaar kleven die niet met elkaar verbonden horen te zijn. Dat kan zich uiten in functionele klachten door bewegingsverlies en verminderde doorbloeding / bezenuwing / metabolisme van organen en structuren in het kleine bekken en buik.

Treatment

 • De behandeling van adenomyose hangt gedeeltelijk af van de symptomen, de ernst ervan en of er een kinderwens is.
 • Milde symptomen kunnen worden verlicht met medicijnen.
 • Ontstekingsremmende medicijnen. De arts kan niet-steroïde ontstekingsremmende medicijnen (NSAID’s) voorschrijven om lichte pijn in verband met adenomyose te verlichten.
 • Hormoontherapie. Symptomen zoals zware of pijnlijke menstruaties kunnen onder controle worden gehouden met hormonale therapieën zoals een levonorgestrel-afgevend spiraaltje, aromataseremmers en GnRH-analogen.
 • Hysterectomie (operatieve verwijdering van de baarmoeder)
 • Met innovatieve osteopathische behandeling kunnen we een impact hebben op de functionele klachten en levenskwaliteit.

De osteopatische behandeling van adenomyose door Colette, Jolien & Sigrid

Door middel van abdominale en intern (innovatieve vaginale en anale technieken) onderzoeken het vermoeden van aanwezigheid van adenomyosis

Het intern onderzoek kan een vergrote en minder beweeglijke baarmoeder aantonen.

Bij vermoeden van adenomyosis of endometriosis wordt er doorverwezen voor adequate onderzoeken en behandeling. Een juiste diagnose is essentieel bij het kiezen van de juiste behandeling, zowel bij endometriose als adenomyose. Een incorrecte diagnose staat namelijk een effectieve behandeling in de weg staan.

We behandelen in onze praktijk de functionele klachten die gepaard kunnen gaan met adenomysosis (pijn, infertiliteit etc.)

Book an appointment

Scroll to Top