Op zoek naar een plaatsje in de agenda? Er komt regelmatig een plek vrij door bijv. een ziekte, annulatie, etc. Hou de agenda dus dagelijks in de gaten!

Onderzoek naar zadelpijn bij vrouwen

Hedwig Neels en Tinne Van Aggelpoel van UAntwerpen voeren met een nieuwe enquête onderzoek naar fietsklachten bij vrouwen, een onderwerp dat ondanks de vele fietsers nog steeds in een taboesfeer zit. Het onderzoek wil de problematiek van zadelpijn in kaart brengen én tegelijk het onderwerp bespreekbaar maken. Dat is ook nodig: want in onze praktijk merken we vaak klachten bij vrouwen die vaak fietsen. Osteopathie kan trouwens soelaas bieden bij een aantal klachten, die vaak het resultaat zijn van een onderliggende pathologie.

“Vrouwen durven minder snel vragen te stellen aan hun coach, trainer, bikefitter of arts over hun intiemere klachten, wij willen dat taboe doorbreken”, zegt Hedwig Neels van UAntwerpen. Samen met onderzoekster Tinne Van Aggelpoel, The Women Peloton en The Pelvic Floor werkt ze aan een onderzoek over zadelklachten bij vrouwelijke fietsers. En dat zijn er nogal wat. Zeker sinds de elektrische fiets in de lift zit. Maar ook omdat we tijdens de lockdown periodes massaal de weg naar buiten hebben gevonden en de fiets daarbij een grote rol speelt. Het gevolg? Steeds meer vrouwelijke fietsers hebben last van pijn en klachten, maar durven die niet altijd te bespreken.

En nochtans is zadelpijn (helaas!) niets nieuws. In onze praktijk zijn we al ruim 25 jaar met de klachten bezig. De meest voorkomende klachten bij vrouwelijke fietsers zijn:

  • pijn aan de zitbeen knobbels
  • pijn aan de bekkenbodemspieren
  • tailbone complaints
  • anale krampen
  • pijnlijke vulva/anus 
  • pijn bij het vrijen (bij het indringen/diep stoten)

Een vraag die vaak rijst is: waarom heb ik er last van en een vriendin niet? Het antwoord is niet eenvoudig. Want vaak spelen heel wat factoren een rol. Denk maar aan:

  • de juiste afstelling van je fiets
  • je houding op de fiets
  • juiste kleding
  • een correct zadel (met uitsparing!)

Allemaal kunnen ze (soms in combinatie) een onderliggende oorzaak zijn waardoor iemand klachten ontwikkelt. 

Uit klinische ervaring en evidence based onderzoek merken we vaak dat er een structurele pathologie aanwezig is waardoor de klachten zich kunnen ontwikkelen met fietsen of zitten als trigger. Het fietsen is dan de extra uitlokkende factor die er net te veel aan is. Zeker als iemand veel fietst zoals dagelijkse woon-werk verplaatsingen of recreatieve fietsers, mountainbikers en andere.

De pathologieën zijn uiteenlopend. Denk maar aan diepe infiltrerende endometriose, adenomyosis, grote vleesbomen (myomen) achter de baarmoeder, lichen sclerosus en postnataal. Maar ook colitis ulcerosa, diverticulitis, anale fissuren en fistels, postoperatief (tumoren in het kleine bekken , gynaecologische chirurgie, endeldarm chirurgie enz. Die pathologieën uiten zich heel vaak in staartbeen klachten en een secundaire hypertonie (verhoogde spanning) van de bekkenbodemspieren.  En die krijgen vaak de stempel “zadelpijn”.

Met inwendige vaginale en anale osteopathische manuele technieken kunnen we deze structuren goed onderzoeken en behandelen en eventueel verwijzen naar een specialist voor bepaalde onderzoeken of therapieën. Op die manier maken we in onze praktijk al decennialang een groot verschil in de levenskwaliteit van patiënten. Waardoor ze graag opnieuw de fiets nemen in plaats van een fietsrit als een pijnlijke ervaring te beleven.

We zijn dan ook blij dat onderzoekers van de UA het onderwerp aankaarten. Hopelijk geeft de enquête meer inzicht in de problemen waar vrouwelijke fietsers mee kampen. En zorgt ze tegelijk voor sensibilisering en awareness. Want educatie rond de problematiek is primordiaal. We kijken alvast uit naar de resultaten van dit interessante én noodzakelijke onderzoek!

 

Wil je de enquête ook invullen? Dan kan je terecht op de officiële pagina van UA.

Share this article

More articles

News

Beschikbaarheid eindejaar 2023

Onze praktijk zal in december 2023 een aantal dagen niet beschikbaar zijn. Onze therapeuten nemen namelijk verlof om van de feestdagen en het eindejaar te genieten.  Op onderstaande dagen is

Endometriosis

Colette in de podcast Het Cyclus Kompas

Na de podcast Geen kleine man mocht Colette recent ook haar klinische ervaring delen in de podcastreeks Het Cyclus Kompas. In aflevering 5 staat pijn centraal en ging Colette dieper

Scroll to Top